Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας στην «Κ»: «Οι δεσμοί μας θα παραμείνουν ισχυροί

39

Πεπεισμένος ότι οι πρόσφατες δυσκολίες στις ελληνορωσικές σχέσεις με αφορμή το Μακεδονικό δεν θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ της Ρόδου, την Παρασκευή, ο κ. Μπογκντάνοφ εξέθεσε τις θέσεις του για την αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια και την κρίση στη Συρία, όπως και για τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία.
– Πολλή συζήτηση γίνεται σε αυτό το φόρουμ περί πολυμερούς συνεργασίας, αλλά στον πραγματικό κόσμο βλέπουμε εμπορικούς πολέμους ή και πραγματικούς πολέμους, από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία. Ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό;
– Στην ομιλία μου εξέθεσα την άποψή μου, τονίζοντας ότι την κύρια ευθύνη την φέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ακολουθούν μονομερή πολιτική, επιδιώκοντας να διατηρήσουν την κυριαρχία τους. Επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων, χρησιμοποιούν τις κυρώσεις ως όπλο πολιτικού εκβιασμού, αποδυναμώνουν διεθνείς συμφωνίες και θεσμούς, ενώ ενισχύουν τους κινδύνους στρατιωτικών συγκρούσεων. Η χώρα μας αποδίδει μεγάλη σημασία σε όλους τους θεσμούς πολυμερούς, διεθνούς συνεργασίας και πρώτα απ’ όλα στον ΟΗΕ, που πρέπει να προστατευθεί και να ενισχυθεί.
– Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ κήρυξε ανοιχτό πόλεμο σε κάθε ιδέα πολυμερούς συνεργασίας από το βήμα της ίδιας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
– Eχετε δίκιο. Το ζητούμενο είναι να πεισθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι από αυτή τη στάση δεν ωφελούνται ούτε οι ίδιες ούτε η παγκόσμια κοινότητα.
– Προχθές είχαμε τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, χθες την υπόθεση Σκριπάλ στη Βρετανία, σήμερα τις καταγγελίες της Ολλανδίας για κυβερνητικό πόλεμο κατά του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Oπλων. Πώς απαντάτε σε όσους λένε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να μιλάει για διεθνή συνεργασία, όταν υπονομεύει με τις ενέργειές της την εμπιστοσύνη;….